2019-10-15

W naszym browarze pojawił się nowy gatunek piwa. Od teraz zapraszamy do skosztowania Piwa Marcowego o nazwie Rzezimieszek... To mocne, jasne, niefiltrowane piwo dolnej fermentacji. Dawniej warzone tylko sezonowo w pierwszych tygodniach wiosny z ostatnich zapasów zmagazynowanego zeszłorocznego słodu ? stąd jego nazwa, leżakujące aż do września. Z uwagi na długi termin składowania od XIX w. jest tradycyjnym piwem serwowanym podczas monachijskiego Oktoberfest stąd jego druga popularna nazwa Oktoberfestbier. Bursztynowo-karmelowa barwa, wyższa zawartość alkoholu oraz łagodny smak uzyskany dzięki słodom jęczmiennym, wodzie, kilku rodzajom chmielu, mchu irlandzkiemu, oraz drożdżom piwowarskim sprawiają, że jest ciekawą alternatywą dla piw tradycyjnych. Piwo wyprodukowane wyłącznie przy użyciu naturalnych składników: słodów jęczmiennych, wody, chmielu oraz drożdży piwowarskich.

http://browar-stodola.pl